Δίαιτα ή Διατροφή;
Ένα δίλημμα που συχνά υπάρχει είναι αν θα πρέπει κάποιος να κάνει δίαιτα ή διατροφή.
Ας μην αναλωθούμε όμως στους ορισμούς και ας δούμε κάποια γενικά χαρακτηριστικά.
Όταν αναφερόμαστε στον όρο δίαιτα συνήθως εννοούμε ένα διαιτολόγιο που ακολουθεί ένας άνθρωπος συχνά με αποκλεισμό τροφών ώστε να επιτευχθεί ένας σκοπός, όπως παθολογικές καταστάσεις( υπερλιπιδαιμία, ουρικό οξύ κλπ.).
Σε αντίθεση με την διατροφή όπου δεν υπάρχει αποκλεισμός τροφών αλλά μέτρο σε όλα. Δεν είναι τυχαίο όταν ακούμε τον όρο διατροφή το μυαλό μας να πηγαίνει στη Μεσογειακή διατροφή. Αυτό συμβαίνει καθώς και ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα μοντέλο διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα και μάλιστα όχι βραχυπρόθεσμο αλλά σε βάθος χρόνου.
Στη μεσογειακή διατροφή λοιπόν τα τρόφιμα που επικρατούν είναι φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης και όσπρια. Ακολουθούν γαλακτομικά, ψάρια και πουλερικά σε μικρότερη ποσότητα και κόκκινο κρέας σε ελάχιστη ποσότητα. Περίοπτη θέση έχει το ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση αλλά με μέτρο.
Σε αυτή λοιπόν τη κόντρα θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε γιατί επιλέγουμε να κάνουμε κάτι.
Η πρώτη σκέψη λοιπόν είναι πως θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος γρήγορα και άκοπα. Εκεί συναντάμε λοιπόν τη λέξη δίαιτα και συνήθως ένα όνομα που ακολουθεί από πίσω( ντουκάν, μονάδων, νάσα κλπ.).
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για διαιτολόγια αρκετά περιοριστικά τα οποία προορίζονται για να πραγματοποιηθούν μόλις λίγες ημέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί στερούνται θρεπτικών συστατικών, δεν είναι εξατομικευμένα και συνδέουν πάντα την απώλεια βάρους με την απώλεια λίπους.
Η διατροφή από την άλλη δεν υπόσχεται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα αλλά μία αλλαγή συμπεριφοράς. Καλύπτει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και είναι το μόνο που αποδεδειγμένα έχει μακροχρόνια αποτελέσματα.
Η επιλογή λοιπόν είναι δική μας.